Arbejdstid: artikel

Sommertid & Vintertid

To gange om året justerer vi urene ved at stille dem enten en time frem eller tilbage. Om foråret, når vi går fra vinter- til sommertid, stiller vi uret en time fremad, hvilket “taber” os en time. Denne time genvindes imidlertid ved overgangen fra sommer- til vintertid, hvor vi stiller uret en time tilbage.
Sommertid & Vintertid fremhævet billede

To gange om året justerer vi urene ved at stille dem enten en time frem eller tilbage. Om foråret, når vi går fra vinter- til sommertid, stiller vi uret en time fremad, hvilket “taber” os en time. Denne time genvindes imidlertid ved overgangen fra sommer- til vintertid, hvor vi stiller uret en time tilbage.

Hvornår er det sommertid?

Sommerperioden løber fra den sidste søndag i marts til den sidste søndag i oktober. Ved sommerens begyndelse stilles uret en time fra kl. 02.00 om morgenen. Uret går således en time frem i forhold til normal tid.

Sommertid de næste 5 år

Er du i tvivl om, hvornår sommertiden vil falde i 2023 eller endnu længere frem? Her er en oversigt over, hvornår du skal stille uret frem i de næste 5 år.

  • 2023 – Natten mellem lørdag d. 25. marts & søndag d. 26. marts
  • 2024 – Natten mellem lørdag d. 30. marts & søndag d. 31. marts
  • 2025 – Natten mellem lørdag d. 29. marts & søndag d. 30. marts
  • 2026 – Natten mellem lørdag d. 28. marts & søndag d. 29. marts 
  • 2027 – Natten mellem lørdag d. 27. marts & søndag d. 28. marts

Hvornår er det vintertid?

Vintertid, eller standardtid, er den periode, der løber fra den sidste søndag i oktober til den sidste søndag i marts. Det er den korrekte tid for den tidszone, som Danmark befinder sig i. Når man skifter til vintertid, stilles uret en time tilbage.

Vintertid de næste 5 år

Er du bekymret for, hvornår vinteren begynder i 2022 eller endnu længere ude i fremtiden? Her er en oversigt over, hvornår du skal stille uret tilbage i de næste fem år.

  • 2022 – Natten mellem lørdag d. 29. oktober & søndag d. 30. oktober
  • 2023 – Natten mellem lørdag d. 28. oktober & søndag d. 29. oktober
  • 2024 – Natten mellem lørdag d. 26. oktober & søndag d. 27. oktober
  • 2025 – Natten mellem lørdag d. 25. oktober & søndag d. 26. oktober
  • 2025 – Natten mellem lørdag d. 24. oktober & søndag d. 25. oktober

Hvorfor har vi sommertid og vintertid?

Skiftet mellem sommer- og vintertid blev indført for at udnytte dagslyset bedst muligt. Sommertid gav mulighed for at spare på ressourcerne. Første gang man oplevede sommertid i Europa var i Østrig og Tyskland i 1916. Den blev indført med det formål at spare dagslys.

Huskeregelen for sommer og vintertid

En gammel huskeregel på hvornår uret skal stilles frem eller tilbage:

  • Når havemøblerne tages frem i foråret, skal uret også stilles frem til sommertid
  • Når havemøbler tages tilbage i skuret i efteråret, skal uret stilles tilbage til sommertid

Afskaffelse af sommer og vintertid

EU parlamentet tog i 2019 en beslutning om at lade de respektive EU lande, inden april 2020, tage stilling til om vi skulle beholde sommertid eller vintertid (korrekt term: Normaltid). Dette var med henblik på at skiftet skulle ophøre i 2021.

Ministerrådet er uenige med EU parlamentet og derfor er der stadig intet sket trods deadlinen er overskredet med flere år. Dette spørgsmål står stadig uafklaret hen ,blandt de enkelte medlemslande og virker ikke til at blive prioriteret i kommissionens dagsordner.

Det helt store spørgsmål der skiller vandene er, hvilke af de 2 tider der skal gøres permanent. Hvis ikke enighed opnås kan man ende ud i et scenarie hvor 2 nabolande har en forskellig tidszone, hvilket alle medlemslande er enige om er uhensigtsmæssigt.

Flertallet blandt EU landende hælder til at skifte permanent til sommertid (normaltid). Det vil have den betydning at vi om vinteren har længere mørke morgener, men mere lys senere på dagen.

Værktøjer til din arbejdstid

Vi hjælper dig med din tid
Se det aktuelle ugenummer og oversæt mellem datoer og ugenumre på timeops.dk.

Uge nr.

Vi har en helt gratis, og total konto fri nedtæller du frit kan bruge. Vi har også lav en Infoskærm nedtæller du kan bruge på kontoret

Nedtælling

TimeOps Stopur gør det nemt for dig at tracke tiden efter behov med simpel start stop funktion

Gratis Stopur

Med vores arbejdstidsberegner kan du beregne hvor mange arbejdsdage der er mellem 2 datoer

Arbejdstids­beregner

Vil du have mere ud af din arbejdstid?

Kender du følelsen af manglende overblik og overskud? Ved du om der er spildtid eller ineffektiv tid i din dag? Det er et spørgsmål som er meget svært at svare nøjagtigt på, med mindre man tracker sin tid med en vis præcision.

For at få mere ud af din tid, kræver det at du skabe en troværdig indsigt og overblik over hvordan du anvender din tid. Her bliver det tydeligt hvornår du er effektiv og hvornår du ikke er, og på den måde kan du blive opmærksom på hvordan du kan planlægge din dag bedre.

Derfor bør du tidsregistrer din arbejdstid

  • Få overblik, indsigt og forståelse for dit tidsforbrug
  • Bliv bedre til at planlægge og projektere dine opgaver
  • Giv teamet en solid forståelse af dine arbejdsopgaver
  • Identificere effektiv og ineffektiv tid i løbet af din dag
  • Øget effektivitet og mere fokuseret indsats
  • Præcis dokumentation af arbejdsprocess
😮‍💨
😰
TimeOps mobil app user interface

I vores verden, er tiden den mest uvurderlige ressource du har! Derfor er det vigtigt at have en solid forståelse for hvordan du bruger tiden.

Det har vi hos TimeOps gjort intuitivt, nemt og hurtigt! Vi registrere, organisere og opbevarer din tid til når du skal bruge den.

Image
Morten R.Founder & CEO

Hvad er TimeOps?

TimeOps er et intuitivt og simpel system til tidsregistrering. Via browseren eller din smartphone kan du hurtig, nemt og helt gratis få overblik over hvordan du bruger din tid

Hvordan virker TimeOps?

TimeOps systemet har indbygget en række gennemarbejdet funktioner som sikre du kan tracke din tid, på din opgaver du nu måtte have i løbet af din dag.

TimeOps sikre at opbevare din registreret tid og præsentere det for dig overskueligt når du har brug for det. Det tager 5 min så er du superbruger, så hvofor ikke prøve selv, du har intet at miste og tid at vinde! 🤩

Helt uden prøveperiode, kreditkort og alt det kedelige
Opret en gratis konto