Arbejdstid: artikel

Gennemsnitlig arbejdstid

De fleste kender nok følelsen af arbejdstid udgør en stor andel af vores tid, og der er ingen tvivl om at vi alle har haft uger der har været alt for lange, men samtidige har vi også haft de gode korte uger, med helligdage og forlænget weekender.
Gennemsnitlig arbejdstid fremhævet billede

Når det går så meget op og ned, så kan det være svært at forholde sig til hvor meget vi egentlig arbejder. Hvis vi skal danne os et billede så kræver det en længere tidslinje og et gennemsnit af vores arbejdstid. Hvor meget tror du at den gennemsnitlige dansker arbejder? 

Gns Arbejdstid i Danmark

I vores indlæg “Antal Arbejdstimer på en måned  udgjorde 160,3 timer på en måned grundlaget for vores løn. Selvom de fleste vil sige at de i hvert fald arbejder 37 timer om ugen så er gennemsnittet over alle danskere en anden snak. 

En analyse fra Danmarks statistik giver os et indblik i arbejdstiden i fra 2016. Den viser at beskæftigede i Danmark har en gennemsnitlig arbejdsuge på 33.3 timer.  

Gennesnitlig arbjedstid i Danmark ugenligt

2016BeskæftigedeHele befolkningen 15-74år
Danmark33.3 timer23 timer
EU Gennemsnit37 timer22 timer


33 timer er noget under 37 og det er jo et gennemsnit, og i Danmark er der flere og flere som vægter tiden højere end pengene og derfor foretrækker at være deltidsansat eller andet. Det ser vi f.eks. i sygeplejerske faget, hvor næsten 50% af alle sygeplejesker arbejder på deltid (opgjort i 2021). Det er et tal der de seneste 10 år, har ligget forholdsvist stabilt for faget.

Kilde: Kommunerne- og Regionernes Løndatakontor
Grafik: DR

Det er jo dejligt at der er så mange muligheder her i Danmark men det trækker også gennemsnittet lidt ned. 

Analyse viser også gennemsnittet for hele befolkningens arbejdstid, altså hvor mange timer der arbejdes i gennemsnit om ugen, også dem der ikke har et arbejde. Her ligger Danmark på ca 22.5 timer som faktisk er over gennemsnittet. Det siger lidt om hvor mange i danmark der egentlig er i arbejde, altså vores arbejdsløshedsgrad. Det kan vi godt være stolte af at størstedelen af danskerne er med til at løfte arbejdsbyrden. 

Gennemsnitlig arbejdstid i Europa 

Et gennemsnit på lidt over 33 timer om ugen for beskæftigede i Danmark, men hvordan ser det ud når vi sammenligner det med resten af Europa. DST analyse har sammenlignet de andre europæiske lande og et gennemsnit over den ugentlige arbejdstid i Europa. 

På den ene side er er vi bestemt ikke dem der arbejder mest, vi er faktisk dem der næsten arbejder mindst. På den anden side med hele befolkningen i fokus, ligger vi over middel og et godt stykke over gennemsnittet i EU. Igen, vi sidder ikke stille i danmark, måske arbejder vi ikke så meget i gennemsnit som mange andre lande men alle arbejder. 

Når man så kigger på et land som Grækenland der har over 40 timers arbejdsuge i snit for beskæftigede og under 20 timer for hele befolkningen så danner der sig lidt det modsatte billede. Der må være mange i Grækenland der overhovedet ikke arbejder og få der knokler derud af for at holde landet i gang. Det kan måske skyldes at der før i tiden var en meget lav pensionsalder i Grækenland. I dag er det anderledes men det tager årtier og ændre på.

Kigger vi på vores norske venner så er den ugentlig arbejdstid i Norge også lave for beskæftigede men høj for hele befolkningen. Tysklands arbejdstid er samme historie.

EU direktiv om arbejdstid

De fleste lande har en lovgivning om arbejdstid ligesom der faktisk også er krav til timeregistrering. Der er selvfølgelig også et direktiv fra EU. Man kan sige meget om EU og deres direktiver, men det må kun være fair at alle har gode arbejdsforhold.

Eur-lex kan du finde alle lovgivninger fra EU og her finder du også direktivet planlægning af arbejdstid.  Alle medlemslande af EU skal følge direktivet og derfor er den danske lovgivning selvfølgelig meget lig med EU lovgivningen.

Der er mange punkter i lovgivning men vi kan kigge på få af dem og så kan du selv læse resten:

  • Hviletid kræver f.eks at der for hver syvende arbejdsdag skal være en sammenhængende hvileperiode på minimum 24 timer og der på daglig basis er en hvileperiode på 11 timer.
  • Den maksimale ugentlige arbejdstid må ikke overstige 48 timer inklusiv overarbejde.
  • Der er krav om årlig ferie, natarbejdes varighed
  • Der er krav om arbejdsrytmer
  • Der er krav om sikkerhed og sundhed.

Selvfølgelig er der undtagelser og de danske undtagelser kan du læse om i Arbejdsmiljøloven eller vores eget blogindlæg under særregler.

Gennemsnitlig arbejdstid i Verden

En analyse fra 2020 om verdens landes gennemsnitlige arbejdstid giver os et indblik i resten af verdens arbejdsmængder. 

Cambodia ligger ikke på den lade side med næsten 50 timers arbejdsuge, vi kender alle den uge, men at havde det som gennemsnit over et år, giver ikke meget fritid. Desværre er cambodia også kendt for meget børnearbejde og det betyder også at endnu flere mennesker er i arbejde. 

Man kunne hurtigt tænke at det er fordi det er de fattige lande der arbejder mest, men samtidige er Singapore på 3. pladsen, som er en af de rigeste lande. Singapore, Hong Kong og Kina virker dog som undtagelser når man kigger på resten af listen. Der er flere fattige lande i toppen og flere rige i den lave ende. 

I Danmark der har vi det godt og ligeså Norge, vi ser næsten dovne ud i forhold til resten af verden, og de 26.6 timer må være beregnet ud for hele befolkningen da det ellers ikke helt matcher analysen fra DST. Vi ligger noget under gennemsnittet for hele verden, jeg sikker på at det er fordi vi er så effektive at vi ikke behøver arbejde så meget 😀 Vi har nogle gode overenskomster, arbejdslovgivning om blandt andet barsel og sygdom der gør det hele lidt mere fordelagtigt at være på det danske arbejdsmarked i forhold til resten af verden. Vi må prøve og huske os selv på disse tal når vi syntes at ugen har været lang. Bare lad være med at sige til chefen hvor gennemsnittet ligger 😛

Opsummering

Den gennemsnitlige arbejdstid varierer meget fra land til land og der hersker ingen tvivl om at den danske gennemsnitlige arbejdstid er fordelagtigt når man kigger på resten af verdenen. Work smart not hard men vi er også et land med god økonomi og høj teknologisk, hvilket gør det muligt for os at ligge mange af de fysiske opslidende processer fra os og lade teknologien klare det. Selvfølgelig har vi stadig tunge brancher men i det mindste skal vi kke slæbe flere 100 kg. træ ud af junglen på ryggen hver dag. Dansk ugentlig arbejdstid er i den gode ende men derfor er det jo også vigtigt at du har styr på hvert et minut du har arbejdet. Registrerer du din arbejdstid?    

Husk at data fra indlægget kan variere alt efter metoden de er indsamlet på, og derfor kan der findes forskellige tal, men overordnet vil det vise det samme billede.

Værktøjer til din arbejdstid

Vi hjælper dig med din tid
Se det aktuelle ugenummer og oversæt mellem datoer og ugenumre på timeops.dk.

Uge nr.

Vi har en helt gratis, og total konto fri nedtæller du frit kan bruge. Vi har også lav en Infoskærm nedtæller du kan bruge på kontoret

Nedtælling

TimeOps Stopur gør det nemt for dig at tracke tiden efter behov med simpel start stop funktion

Gratis Stopur

Med vores arbejdstidsberegner kan du beregne hvor mange arbejdsdage der er mellem 2 datoer

Arbejdstids­beregner

Ofte stillet spørgsmål

Gennemsnitlig arbejdstid for lokomotivfører

Den gennemsnitlige ugentlige arbejdstid er 37 timer, med en reduktion af tiden for arbejde mellem 17 og 6, fordeling af
Ofte stillet spørgsmål

Gennemsnitlig arbejdstid grafisk designer

Den ugentlige arbejdstid som grafisk designer er på 37 timer. Den normale arbejdstid ligger mellem kl. 06.00 og 18.00.
Ofte stillet spørgsmål

Gennemsnitlig arbejdstid som advokat

Nye tal, der viser, at privatansatte advokater i gennemsnit arbejder 47 timer om ugen.
Ofte stillet spørgsmål

Gennemsnitlig arbejdstid som revisor

Som revisor hos Deloitte er du den ene halvdel af året ansat med en arbejdsuge på 39,5 timer. Den anden
Ofte stillet spørgsmål

Gennemsnitlig arbejdstid som leder

Ledere i både den offentlige og den private sektor arbejder ofte mere end 37 timer om ugen på grund af
Ofte stillet spørgsmål

Gennemsnitlig arbejdstid sygeplejerske

Som uddannet sygeplejerske kan du forvente at arbejde 37 timer om ugen, herunder 5 x 30 minutters frokostpauser.
Ofte stillet spørgsmål

Hvor mange timer er fuldtid?

Der er dog enighed om, at “fuld tid” normalt svarer til en 37-timers arbejdsuge. Det er f.eks. det tal, der
Ofte stillet spørgsmål

Gennemsnitlig arbejdstid som Renovationsarbejder

Renovationsarbejder får løn for 37 timers arbejde, men de kan gå hjem, når de er færdige. De skubber derfor både
Ofte stillet spørgsmål

Gennemsnitlig arbejdstid som skolesekretær

Der er tale om en fast fuldtidsstilling med 30 timer om ugen i henhold til skolens åbningstider og ferier. Det

    Vil du have mere ud af din arbejdstid?

    Kender du følelsen af manglende overblik og overskud? Ved du om der er spildtid eller ineffektiv tid i din dag? Det er et spørgsmål som er meget svært at svare nøjagtigt på, med mindre man tracker sin tid med en vis præcision.

    For at få mere ud af din tid, kræver det at du skabe en troværdig indsigt og overblik over hvordan du anvender din tid. Her bliver det tydeligt hvornår du er effektiv og hvornår du ikke er, og på den måde kan du blive opmærksom på hvordan du kan planlægge din dag bedre.

    Derfor bør du tidsregistrer din arbejdstid

    • Få overblik, indsigt og forståelse for dit tidsforbrug
    • Bliv bedre til at planlægge og projektere dine opgaver
    • Giv teamet en solid forståelse af dine arbejdsopgaver
    • Identificere effektiv og ineffektiv tid i løbet af din dag
    • Øget effektivitet og mere fokuseret indsats
    • Præcis dokumentation af arbejdsprocess
    😮‍💨
    😰
    TimeOps mobil app user interface

    I vores verden, er tiden den mest uvurderlige ressource du har! Derfor er det vigtigt at have en solid forståelse for hvordan du bruger tiden.

    Det har vi hos TimeOps gjort intuitivt, nemt og hurtigt! Vi registrere, organisere og opbevarer din tid til når du skal bruge den.

    Image
    Morten R.Founder & CEO

    Hvad er TimeOps?

    TimeOps er et intuitivt og simpel system til tidsregistrering. Via browseren eller din smartphone kan du hurtig, nemt og helt gratis få overblik over hvordan du bruger din tid

    Hvordan virker TimeOps?

    TimeOps systemet har indbygget en række gennemarbejdet funktioner som sikre du kan tracke din tid, på din opgaver du nu måtte have i løbet af din dag.

    TimeOps sikre at opbevare din registreret tid og præsentere det for dig overskueligt når du har brug for det. Det tager 5 min så er du superbruger, så hvofor ikke prøve selv, du har intet at miste og tid at vinde! 🤩

    Helt uden prøveperiode, kreditkort og alt det kedelige
    Opret en gratis konto